annandag jul

ja den här dagen kan man väl lugnt säga har varit slapp.

Det mest ambitiösa jag har gjort idag var väl egentligen när jag sprang ner till ica för att handla lite mat. Bestämde oss för att köra lite tacos idag, jag vet vi hade noll med fantasi. men med tanke på att det varit dåligt med grönsaker med de sista dagarna, så var det nog ett bra val. Var inte särskilt många grönsaker på vårt lilla julbord, eller ja röbetor är väl en grönsak och rödbetssallad stod ju på bordet så kanske.

Jo lite mer ambitiös kanske jag har varit. Har kollat igenom innehållsförteckningen på kurslitteraturen för att konstatera vad som verkar viktigast till hemtentan. Ska sammanfatta hela Europas historia under 1900-talet. Vad tycker ni jag måste ha med???

Har börjat längta till torsdag då vi åker hem till min familj och firar nyår och en andra julafton. Få sniffa riktig julgran, träffa missen (och ja övriga familjen också förstås), äta mammas goda mat och öppna paket (ja sa ju att jag inte är vuxen än). Måste erkänna att jag är rätt nyfiken. Sen blir det kanske ett besök till IKEA och köpa min gaderob om vi inte får för stora klappar från familjen förstås.

På tal om paket. Under vår gran ligger fortfarande massor med paket.



Men om sambon känner sig bättre imorgon så får nog en hel del av paketen delas ut imorgon. Men för att göra några av mina läsare nyfikna så kan jag säga att det stora röda med tomtar på är till min kära far. Smällkaramellen är till familjens egna bagare. Paketen precis bakom smällkaramellen med vit rosett är till mammsen.
Är jag elak som visar paketen? Men alla därhemma snackar om att jag ska få ett paket med konstig form så min tur att göra er lite nyfikna.

god fortsättning på er!

jul

Den här julen blev väl inte precis som vi tänkt. Först åkte Josés syrra på en maginfluensa. Vilket gjorde att det inte blev något julfirande hos hans föräldrar för vi ville undvika att umgås med smittan. SÅ José och jag firade jul själva. På ett sätt var det ganska skönt men samtidigt lite ensamt. Vi lyckades köpa in lite grejer så vi fick ett hyfsat julbord i alla fall.

Sen var det ju presentöppning. Jag fick hela fyra paket.

* En gjutjärnsgryta, snacka om användbar sak. Det kommer jag laga mycket god mat i många år framöver.
*Ett underlägg till min dator (så jag kan ha den i knät) med inbyggd fläkt så datorn riskerar aldrig att bli för varm och jag slipper få brännskador i knät =)
* SUper mario spel till Wii, alla de gamla mario. SÅ igår spelade vi mario både från 1987 och 1991. Nostalgi på hög nivå vill jag lova.
*Sista grejen jag fick var en kontroll till wii som har klassiskt tv-spels handkontroll utseende.

Igår kväll precis när vi skulle sova började José frysa nåt extremt, vilket egentligen bara händer när han är sjuk. Han har känt sig lite krasslig några dagar men det har inte brutit ut men inatt var det kört.

Nu ska jag ta hand om min dåliga sambo. Det vankas fika, på lussekatter.

julklappar

angående mitt förra inlägg. Visst är det okej att vara supernyfiken på sina juklappar som vuxen. Sambon var iväg och köpte min julklapp tidigare idag men passade på att lämna den hos sina föräldrar där vi ska fira jul imorgon. Han har haft ett väldigt hemlighetsfullt leende hela dagen. Vilket gjort mig alldeles för nyfiken. Han vill säkert reta mig lite extra också. Hans klappar från mig ligger under granen här hemma hos oss. Men han verkar inte alls nyfiken. Han kanske är sådär vuxen som man ska vara. Eller är han nyfiken men inte vill visa det. Han brukar alltid vara uppe före mig när vi är lediga så vem vet, imorgon bitti kanske han sitter där under granen och klämmer på sina julklappar.

Idag har jag gjort tre olika sorters julgodis varav en nog får träffa soptunnan inom en snar framtid. Blev ingen hit och hälften hann stelna i grytan så lycka till att få den ren.
Men annars blev de vanliga limekolorna. Har också gjort fudge för första gången, med mjölkchoklad. Smakade helt okej.

Imorgon bitti är det dags för lussekattsbak. Jag har fått ansvar att ta med lussekatter till julbordet. Sambon insisterade på att de skulle vara dagsfärska. Kan ju samtidigt vara bra att ha nåt att fördriva förmiddagen med innan det är dags att åka på julfirande.

Men nu är det dags för sängen strax. trots att jag hade sovmorgon och inte gjort nåt direkt ansträngande idag så är jag super trött. Brukar kunna vara uppe en timme till i alla fall när jag haft sovmorgon.

dan före dopparedagen

Imorgon är det julafton. Den bästa dagen på hela året när man var liten. Kommer ihåg hur man gick och längtade. Dan innan julafton brukade vara jobbig, man visste liksom inte riktigt vad man skulle göra. På kvällen brukade alla julklapparna läggas under granen, vad man var framme och klämde på alla klapparna. "Åh, vem är det paketet till? Är det till mig?" På något konstigt vis vann alltid syrran (Erika) tävlingen om antalet julklappar. Eller ja vi hade ju direkt ingen tävling. Men när man var mindre spelade det ganska stor roll hur många paket man fick och hon vann ALLTID. Förstår inte riktigt hur det gick till.

Men den största pinan på hela julen var julaftons förmiddag. Alla timmarna innan Kalle kl. 15. Man fick inte öppna några paket och mamma och pappa och ev övriga vuxna (ex mormor) som var hemma höll bara på med maten. skit trist ju. Sen kom Kalle tillslut. Sen nalkades det mat. Så fort man ätit färdigt brukade vi börja tjata om att öppna paket. Men nä det skulle ju väntas med förstås. När vi var riktigt små var vi ju tvugna att vänta in tomten också (som verkade hitta till vårt hus sist av alla, eller ja det kändes så i alla fall).

Förr firade vi ibland julen med min faster och hennes man. När vi var hos dom var känslan alltid lite speciell. Jag och mina systrar har varit ganska mycket hemma hos dom under vår uppväxt. När vi firade jul var vi alltid i deras fin-rum. Vilket inte hörde till vanligheterna. De tände alltid i kakelugnen och ja bara det gjorde det extra mysigt. Jag vill ha ett hus med kakelugn också.

Strax ska sambon dra iväg och köpa min julklapp och jag kan inte hjälpa att känna mig som ett litet barn igen. Trots att jag blivit vuxen och man egentligen ska säga att det inte spelar någon roll med julklappar så nä. Jag älskar paket. På den fronten lär jag aldrig bli vuxen.

Själv ska försöka få ihop lite julgodis. Hittade lite nya roliga recept på nätet. Får se om jag lyckas. Sen har jag fortfarande lite pepparkaksdeg kvar som måste bakas upp. Ikväll blir det nog att titta lite på uppesittarkvällen, tycker det är lite tradition.

God jul på er om vi inte hörs innan dess!!

let´s dance

Såg just alla namn med de som ska vara med i Let´s dance. Både bild och namn. Måste erkänna att när det gällde vissa par fick jag ta reda på vem som var kändisen genom att jag sett proffs-dansaren tidigare år. Vilka superkändisar de måste vara. Tror det var fyra av tolv som jag inte alls visste vilka det var.Frågan är nu om jag är väldigt oinsatt i kändisvärlden eller om de helt enkelt inte är särskilt kända. Jag hade nog önskat en förklaring på vilka de var.

Som jag minns första åren så var alla kändisar välkända. Eller är det jag som minns fel. Klart kändisarna börjar väl ta slut så tv4 får ta det som de kan.

2 dagar kvar till julafton

två dagar kvar till dopparedagen. Ska ner med sambon till stan och fixa de sista julklapparna när han kommer från jobbet. Tänkte se om det finns nåt spännande kvar som man skulle kunna ha på sig på julafton. Har faktiskt inget kul alls att ha på mig annars. Lite sent ute kanske men annars får man väl improvisera.

Ska erkänna att jag har slappat ganska mycket idag. Jag har tagit jullov liksom. Men egentligen har vi studenter ju inte jullov. Har en hemtenta som ligger och väntar. Men har lovat mig själv att plöja igenom alla böckerna i mellandagarna. Är bara ungefär 700-800 sidor om jag ska läsa allt, vilket jag nog inte kommer göra. Borde läst lite innan men allt har gått så fort nu. Ni som brukar läsa bloggen vet ju hur jag alldeles nyss kämpade med hemtentan i religion. SKa erkänna att jag har haft ovanligt svårt att ställa in mig på en ny kurs. Hallå jag vill ju fira jul som alla andra inte börja tänka på nytt arbete men men bara att bita i det sura äpplet. Är ju bara två jular kvar som jag kommer ha det så här.

vattenläckan är fixad =)

igår var det äntligen ett par killar här och kollade på vår vattenläcka. De satte in någon extra grej som uppenbarligen skulle lösa problemet. För vet ni vad problemet var??? Röret in i väggen är för kort. Är det bara jag som ser ut som ett levande frågetecken till hur ett rör kan vara för kort?
Var visst bara i vårt kvarter som de hade samma system i lägenheterna. Eller ja nåt sånt jag lyssnade kanske inte supernoga. Det viktigaste var att det fixade det. SÅ just nu kör jag en tvättmaskin med alla handdukar som vi haft liggande på golvet i skift för att det inte ska rinna vatten överallt. Kändes så bra att få slänga in handdukarna efter att haft de liggande så länge på golvet.

Idag var sista lektionen innan jul. Känns lite konstigt att det bara är en lektion kvar sen efter jul och sen kommer klassen att delas när vi delas in i nya grupper på nya kursen. Vi har ju faktiskt gått ihop ett helt år nu.


Helgen

Helgen har varit helt underbar. Den började med att Malin kom på fredag eftermiddag. Blev en snabbis på stan sen bar det hemåt. Under helgen har Malin och jag "pickat" massa. Picka är när man med hjälp av en specialnål pickar in ull i till exempel frigolitkulor. Så nu hänger det ullbeklädda julgranskulor i vår gran.

I lördags bakade vi också pepparkakor.







Malin tar paus i pepparkaksbaket med ett telefonsamtal


På lördagkvällen kom Erika efter mycket om och men. Är inte avundsjuk på att hon fick vänta 2,5 timme på Malmö C innan hon kom med ett tåg till Växjö efter att hennes första tåg blivit inställt.
Därör övertalade jag henne att stanna en extra dag när hon nu kunde.

Igår blev det en runda till grand samarkand och sen åkte vi till hemmakväll där de har gamla hyrfilmer för 10 kr/st.

Imorse var det dags att stiga upp tidigt för om eventuella hantverkare skulle dyka upp men gissa vad de lyser fortfarande med sin frånvaro. Tror knappt att det blir innan jul/nyår. Men vill ogärna komma direkt från sängen OM de skulle ringa på dörren. Men börjar undrar om de inte gör nåt snart så blir väl problemen större? Jajja, det är ju faktiskt deras problem. Vi har anmält problemet,sen att de inte har personal som har möjlighet att göra nåt åt det kan ju inte vi lastas för i alla fall.

TÄnkte bjuda på en bild som visar min kära syrra som var ganska morgontrött i morse (ja, jag väckte henne också vid halv sju för ev hantverkare).



Just nu sitter hon och pluggar med sin dator och jag på min brevid.

Fredag

Idag är det redan fredag och om en vecka är det jul.

Väcktes vid fyra i morse av att de plogade på gården. Men blev faktiskt inte det minsta irriterad som sist de väckte mig. Anledningen var väl egentligen att jag igår kväll när vi hade handlat insåg att det måste ut och skotta tidigt då det redan då låg ett tjockt lager med snö på gångvägen.

Hantverkaren till vårt badrum lyser fortfarande med sin frånvaro. Han/hon lär väl inte komma idag.Nu närmar sig klockan tolv, på fredagar brukar folk vilja gå hem tidigt. Sen tror jag inte att våran läcka är nåt man löser på en kvart precis. Jag skulle gissa på minst en heldag. Men vad vet jag, har aldrig stött på en vattenläcka innan.

Om ca två timmar kommer min Malin till Växjö. Längtar. Och imorgon kommer världens bästa Malmöbo. Ska bli så kul att umgås med er. Sen blir det julklappsbyte också. Tror inte Erika kommer bli särskilt besviken eller ja, jag hoppas inte det för då har jag missuppfattat allt, pinsamt. Men det tror jag inte.

Tänkte bjuda på lite bilder


Nu på förmiddagen har jag bakat ett gäng pepparkakor.


Grisen i köket har kommit på plats. När jag bodde hemma så hade vi alltid en likadan i köket. Sen när det visade sig att mamma hade en till liggande så la jag beslag på den. hhahahha

Vår gran med alla paket. Eller ja några till kanske det blir. Har inte lagt dit mannens paket än. Han får inte klämma och skaka för mycket heller. hihiihihihi tycker inte bilden blev så bra. lamporna syntes inte alls. ser ganska mesig ut men när man tänder den är det superfin. Men det gick inte att fånga på bild.


Min underbart fina tomtelampa. Är så rädd om den. Fick den av min faster och hennes man när jag fyllde 5 år tror jag det var. Älskar den. Just nu står den på matsalsbordet för jag vet inte riktigt vart jag ska ställa den. Platsen den hade förra året är upptaget av annat nu. Hmm.........

Nä nu har nog mina pepparkakor svalnat så jag ska gå och stoppa ner dom i min fina nya burk. Trevlig fredag på er!

Torsdag

Kan uppdatera er om att än så länge har det inte synts till någon hantverkare till vår vattenläcka. Får väl se om det dyker upp någon imorgon, annars lär det väl bli efter jul.

Har precis städat lite här hemma för imorgon och på lördag vankas det besök.

Ikväll ska vi julpynta här hemma. Upp med granen och under med alla julklapparna. Hoppas jag hinner göra några plåtar med pepparkakor också. Vill se hur bra min deg egentligen blev, hann inte baka igår så hoppas på idag.

Nu har jag nog inte mycket mer spännande att berätta så CHAOOO!

Juklapparna färdiga

Japp nu är jag färdig med alla julklapparna. Har bara en juklapp kvar att slå in nu. Ska ta det lite senare.

Igår gjorde jag mitt livs första EGNA pepparkaksdeg. Den ska ju stå i kylskåpet minst ett dygn så blir kanske lite pepparkakor senare ikväll eller imorgon. Men jag tjuvsmakade den lite förut. Det verkade lovande i alla fall av smaken att döma =)

Under veckan ska det komma hantverkare och fixa vår vattenläcka i badrummet. Är det något jag verkligen avskyr så är det när det ska komma folk. Jag vill inte komma direkt från sängen om de ringer på dörren. SÅ just nu gäller det att vara påklädd och se någorlunda normal ut tidigt på morgonen. Har funderat mycket på vad som händer om de kommer jätte tidigt. Väldigt många morgonbestyr sker på ju badrummet. De ska ju ta vattnet om jag har förstått saken. Great!

Varför????

Asså jag har funderat på en sak. Just nu finns det fem apotek, (ja fem apotek) i anslutning till storgatan i Växjö. Har fått ett vackert munsår som dyker upp ibland. Sist jag fick det så bad jag José köpa hem något. Han kom hem med munsårsplåster som jag aldrig hört talas om, men okej jag ger dom en chans. Det som var  riktigt bra med dom var att de skulle sitta tills de typ trillade av själva. Har provat ett annat märke (fast är många år sen så de kan ändrat) men där skulle man byta var fjärde eller sjätte timme har jag för mig. Dra loss ett plåster som sitter som berget bara för man måste byta var ingen hit kan jag säga.
Men till saken med alla apotek. Stannade till nere i stan efter skolan för att köpa de bra plåstrerna. Gick in på apotek 1, nä där fanns det bara den andra sorten. Gick in på apotek 2 och frågade efter dom. Nä dom hade de in i sitt sortiment. Gick sedan in på de tre sista men inget napp. Bara det andra märket. Jag får förstår inte riktigt grejen med att ha fem apotek nere i stan om de har precis samma utbud. Kunde dock efter allt mitt letande konstatera att ett av apoteken var billigare. I alla fall på munsårsplåster (det andra märket).

SÅ innan det var dags för att åka på födelsedagskalas stack vi förbi maxi där José köpt de första. Där fanns det i alla fall.

Inte nog att utbudet är samma. Varför ska det finnas fem apotek nere i stan? Är Växjöborna ett sån sjukt folk? Sen tillkommer ju apoteken på maxi och city gross. Då har jag inte ens räknat med apoteken vid sjukhuset och vid vårdcentralerna. Ja visst monopolet är borta men seriöst måste det vara så många. Lite överdrivet enligt mig.

Vattenläcka

Japp, vi har en vattenläcka här hemma. I badrummet. Igår var hyresvärden här och kollade läget och konstaterade att han inte kunde göra nåt. I stället ska det typ komma någon firma som kan sånt där. Gissa att det är mindre bra när det droppar vatten när man trycker på väggen. Men nåt tror jag han lyckades göra igår för sen han var här har det inte läckt alls lika mycket.

De skulle stänga av vattnet och riva lite av väggen tror jag. Hade lite svårt att förstå vad han menade när han ringde mig igår. Jajja vi märker väl det. Hoppas de inte kommer idag. Jag har en hel pluggdag hemma idag. Med en hemtenta som ska in på söndag så vill jag gärna ha lugn och ro här hemma. Inte massa hantverkare. Måndag passar bättre för då är jag i skolan hela dagen tror jag. Hur eller hur har jag ingen väntande hemtenta då.

Nä nu får jag nog återgå att läsa om hinduism och buddhism. Någon som vill byta? Nämnde jag att faktaboken om religionerna är på engelska. En del saker är svåra att fatta när det är på svenska. tro mig det blir inte lättare på engelska.

Snö

Var ute i snön lite idag. Skulle egentligen bara gå ut med soporna men blev en liten runda ute med. Fina snöflingor kom det. var riktigt mysigt. Var så sugen på att hoppa runt i en snödriva men bestämde mig för att avstå. Var inte klädd efter väder precis sen kanske folk skulle tycka det såg konstigt ut med en vuxen kvinna som hoppar runt i snön alldeles själv.

Hmm. Tänkte bjuda på lite bilder från min lilla promenad i alla fall.


Mysiga snö.




Observera att det är ett snöskottnings fordon i varje riktining. Fast de skottade inte vägen de körde på. Det var bara en transportsträcka. Var massa fordon ute idag. Gick en sträcka längs denna vägen på kanske 50 m och såg säkert 5-6 st.





Här är en bild på mig med den nya jackan. Den kommer lugnt hålla mig varm i vinter. TÄnkte på det när jag var ute och gick, jag måste synas ganska bra mot allt det vita i röd jacka. Hahahhah

24 år nu då

jaha då var man ett år äldre.
Känns väl okej antar jag. Men börjar känna att jag snart inte kan kalla mig ungdom längre. Men som jag sa till José igår så får jag ju fortfarande åka på ungdom hos sj. Så jag kanske är ungdom lite till då.


24 år =)

Så här ser du ut på vår balkong just nu. Vi har fått en extra "gardin".



Nä nu får jag nog återgå till hemtentan. Fortsätta antingen med islam eller judendom. Kan inte riktigt bestämma mig. Jajja ha en bra dag allihop!

En klassiker

Hittade en klassiker på youtube nu, när jag ville ha lite julmusik i bakgrunden medan jag skriver.

Det är det jag allra mest kommer ihåg från Sunes jul. Njut av knäck klassikern.


Fredag

Nu var det jätte länge sen jag bloggade. Började med ett inlägg i onsdags men det blev så negativt att jag var tvungen att sluta. Mycket känns fortfarande lite negativt.

Igår fick jag lämna tillbaka min vinterjacka för den hade spruckit i sömmen på två olika ställen. Självklart fanns det inga sådana jackor kvar. Fick pengarna tillbaka men känns som en föga tröst när det är 10 minus ute och jag inte har någon vinterjacka längre. Inte räcker de pengarna särskilt långt till en ny jacka heller. Eftersom jag köpte den på specialerbjudande så fick jag den riktigt billigt för att vara en jacka. Går man till sportfirmorna så kan ju jackorna ligga på 2000kr. Jag har inte råd med en sån utgift nu innan jul. VAr riktigt nedstämd igår och inte är det väl så mycket bättre idag. Ska ner till stan senare i alla fall och kolla in läget, men har inte särskilt höga förväntningar eftersom det typ tog mig en månad att hitta den förra jackan. Funderar starkt på att gömma mig inomhus till våren nu. Har ju i alla fall en bra anledning nu. Men hur kul blir det liksom.

Nog om jackan, det får väl lösa sig. Borde plugga, ganska mycket idag. Men har ingen motivation alls. Jag vill faktiskt ta jullov nu. Baka lussekatter och pepparkakor och göra julgodis i lugn och ro. Men icke måste göra en jäkla hemtenta i religion och börja en ny kurs i historia innan jul. Jullov lär det väl inte heller bli då det ligger en hemtenta över julen. Just nu känns det inte så kul att vara student men det är väl bara till att kämpa på.

Nu ska jag nog försöka beställa kurslitteraturen till historian. Tre böcker för typ 800kr. Får se om jag verkligen beställer alla.

Ska avsluta inlägget med julmusik. Min favoritlåt. Njut! Julen är här, snart i alla fall!!!

Ida

RSS 2.0